LogoGlasperlenspielSinfonie

ERPClassic

LogoToyotaLandscape

KultuuariNaoRaamat


Records available

CD canto:). Hortus Musicus

DVD In the Mystical Land of Kaydara. Peeter Vähi

DVD Coppélia. A ballet by Léo Delibes

CD-series Great Maestros. Beethoven, Brahms. Kalle Randalu, Estonian National Symphony Orchestra, Neeme Järvi

CD Quarter of a Century with Friends. Arsis, Rémi Boucher, Oliver Kuusik, Rauno Elp

Super Audio CD Maria Magdalena. Sevara Nazarkhan, Riga Dom Cathedral Boys Choir, State Choir Latvija, Latvian National Symphony Orchestra

CD Jerusalem. Hortus Musicus

LP Contra aut pro? Toomas Velmet, Neeme Järvi, Estonian National Symphony Orchestra, Arvo Pärt

CD The Soul of Fire. Age Juurikas

LogoOrient200

Festival ORIENT
Hiina muusika aasta Eestis

PEKINGI OOPER (Hiina)
“Yangide naiskindralid”

N 28 Mai kell 19
Nordea kontserdimaja


Konverents         Kontserdid Tallinnas         Pekingi ooper         Õpitoad

Bazaar         Oriendi maitsed         Muu

decorative-line

BeijingOperaFemaleGenerals

Hiina traditsiooniline ooper erineb kaugelt lääne klassikalistest ooperitest, kujutades endast stiliseeritud sünteesi laulmisest, näitlemisest, dialoogidest, tantsust, akrobaatikast, võitluskunstidest, värvikatest kostüümidest ja sümboolse tähendusega näomaalingutest.

Pekingi iidsetel ooperikunsti traditsioonidel põhineva etenduse “Yangide naiskindralid” tegevus toimub varajases ajaloos Põhja-Hiinat valitsenud Song-dünastia (960−1279) ajal.

Süžee aluseks on ajaloolised legendid keiser Renzongile lojaalse Yangide suguvõsa lesestunud naistest, kes asuvad oma lahinguväljal hukkunud meeste asemel ise võitlusse vaenlastega. Kuigi arvatakse, et need legendid on suuremas osas väljamõeldised, on neis esinevatest tegelaskujudest paljud siiski ajalooliselt eksisteerinud.

Ooper algab pidustuste stseeniga. Yangide suguvõsa vanim, 100-aastane leskproua She Taijun valmistub suureks peoks tähistamaks oma poja Songide dünastia marssali Yang Zongbao 50. sünnipäeva. Viimane peab saabuma piirilt, kus ta oma sõdalastega valvet peab. Ootamatult tuleb aga kurb teade, et maale on tunginud Xixia kuninga vaenuväed ja Yang Zongbao on koos oma meestega langenud. Keisri õukonnas ollakse rabatud ja segaduses rahuaja ootamatust katkemisest. Leinav She Taijun kutsub kokku suguvõsa lesestunud naised, nende seas oma minija Mu Guiyingi, pojatütre ja viimase poja Yang Wenguangi ja otsustab naiste väega vaenlasele vastu astuda.

Vahepeal lüüa saanud Xixia kuninga väed on end laagrisse seadnud. Vaenlane loodab naiskindralite väe igast küljest kõrgete kaljudega ümbritsetud mäekurusse lõksu meelitada ja seal siis hävitada, kuid She Taijun ja Mu Guiyng näevad vaenlase kavala plaani läbi. Nad otsustavad üles otsida kunagi kaljudele ehitatud laudtee, et vaenlast ootamatust küljest rünnata. Mu Guiying plub luba veenda armeed riski võtma. Noore Yang Wenguangi julgustamiseks annab She Taijun talle Yang Zongbao valge hobuse.

Mu Guiying, Yang Wenguang ja Yang Qiniang suunduvad koos teiste võitlejatega Zhang Biao juhtimisel mägedesse. Valge hobuse ja vana ravimtaimede koguja abiga, kes tunneb hästi mägiteid, leiavad nad lõpuks suuri raskusi ületades laudtee. Ootamatu rünnakuga purustab naiskindralite vägi vaenlase täielikult ja pöördub võidukalt koju tagasi.

Kogu maailmas kuulsust kogunud Pekingi Ooper ehk Hiina Rahvuslik Pekingi Ooperiteater on Hiina Rahvavabariigi Kultuuriministeeriumi alluvuses tegutsev kõrgetasemeline riiklik teater, mille asutas 1955. aastal üks iidse Pekingi ooperikunsti hinnatumaid asjatundjaid nn gingyi meister-näitleja Mei Lanfang (1894−1961), kes oli ka selle esimene juht. Teatri moodustavad kolm truppi ja draamastuudio. Selle koosseisu kuulub erinevate koolkondade artiste, lavastajaid, dramaturge ja heliloojaid, sh mitmel pool maailmas tuntud näitlejad Li Shaochun, Yuan Shihai, Ye Shenglan ja Du Jinfang, lavastaja A Jia, dramaturgid Weng Ouhong ja Fan Junhong.
60 aasta jooksul on teater lavale toodud rohkem kui 600 erinevat lavastust, hiina traditsioonilistest ooperitest kaasaegsete draamadeni, sealjuures ka silmapaistvalt kaasaegsete lavakujundustega.  
Suure publikuhuvi poolest on silma paistnud sellised lavastused nagu: “Metssiga”, “Kolm rünnakut  Zhu külale”, “Legend valgest maost”,  “Jiujiangi jõe sadam”, “Ülemjuhataja Mu Guiying”, “Yangide suguvõsa kangelanna”, “Punane latern”, “Plaini lahing”, “Punased naissõdurid”,“ Lian Hua surm”, “Õde Jiang”, “Printsess Turandot”, “ Lushui jõgi ja Yishani mäe printsess Wencheng”.

Lava jaoks seadnud: Fan Junhong, Lyu Ruiming
Lavastaja: Zheng Yiqiu
Muusikaline kujundus: Zhang Fu
Lavakujundus: Zhao Jinsheng
Kohandatud versiooni lavastaja: Sun Guiyuan
Repetiitor: Zhang Lan
Lavakujundus: Dong Yongmao
Valguskujundus: Li Jingcheng, Zhang Youyou
Muusika ja orkestratsioon: Zhu Jiang, Chen Xiaoman

Osades:
Mu Guiying – Li Shengsu / Zhu Hong
Proua She – Zhang Jing
Renzong, Songi dünastia imperaator – Yu Kuizhi
Kou Zhun – Xu Teng
Printsess Chai – Wang Fang
Wang Hui – Chen Guosen
Wang Wen – Liu Kuikui
Yang Wenguang – Dai Zhongyu
Yang Qiniang – Pan Yuejiao
Vana ravitseja-taimetark – Ma Xiangfei
Zhang Biao – Wang Haoqiang
Wang Xiang – Xu Mingyuan
Jiao Tinggui – Hu Bin
Meng Huaiyuan – Wei Jiaqing

Trummar – Zhao Qi
Jinghu-mängijad: Zhang Shunxiang ja Wei Wei

Kõrge resolutsiooniga foto allalaadimiseks: “Yangide naiskindralid” (Pekingi Ooper, jpg, RGB, 300 dpi, 11.9 MB)

Vaata player reklaamklippi (20 sek, HD 720 p)
Vaata player fragmenti ooperist YouTube’is (17 min 3 sek, 480 p)


Pressiarvustused:
Traditsioonitruu rituaalsuse tunnetuslik tõde. /.../ Mind ei võlunud ega intrigeerinud “Yangide naiskindralite” puhul mitte niivõrd viis, kuidas lavastus sidus veenval moel omavahel muusikat, laulu, sõnateatrit, pantomiimi, tantsu, akrobaatikat ja võitluskunste ning oli oma paraadlikes misanstseenides ning kostüümi- ja meigilahendustes tseremoniaalselt väljapeetud, vaid eelkõige hoopis nähtu rituaalne vorm − esteetilise tunnetuse printsiip, millel see tugines, tegijate usk sellesse. /.../ Midagi sellist meie väga noores, märkimisväärse ajaloo ja ajaloolise mäluta kadaklikus kodukultuuris ei leidu, pole kunagi leidunud ega hakkagi ilmselt leiduma. (Aivar Loog, Postimees, 01.06.15, artikkel tervikuna)

Lavastusega “Yangide naiskindralid” täna Tallinnas esinevad Pekingi ooperi legendid Li Shengsu ja Yu Kuizhi ütlevad, et hiinlaste kultuuriline valgustustöö Euroopas on vilja kandnud: tuleb ette, et lääne publiku käest võib teenida marulisemagi aplausi kui kodumaal. (Postimees, 28.05.15, artikkel tervikuna)

www.sirp.ee/s1-artiklid/c5-muusika/pekingi-ooper-kui-uks-etenduskunstide-kroonijuveele/



Vaata samuti: Orient festivalid, Orient 2013, Orient 2011, Orient esitleb 2010, Orient 2009, Orient esitleb 2008, Orient 2007, Orient esitleb 2006, Orient 2005, festivali arhiiv, Orient Palmyras (“Voices from the Stars Above the Desert”), “The Path To The Heart Of Asia” (CD “Oriendi” esinejatega)

Kui soovite saada uudiseid ja festivali programmi täiendusi umbes kaks korda aastas, palun klikkige siia.

Suur tänu: EAS, Alar Metsson, Eesti Kontsert, Madis Kolk, Hedi Palipea, Meliisa Marianne Palipea

LogoToyota           LogoWelcomeToEstonia          LogoEURegionalDevelopment         LogoKulka                 LogoMinistryOfCultureNew        LogoOrientalHouse

InEnglish